Hotelarstwo – studia dla zainteresowanych pracą w branży HoReCa

0
293

Hotelarstwo i gastronomia to studia skierowane do osób ambitnych, spragnionych wyzwań i urodzonych liderów. Jeśli marzysz o prowadzeniu własnego biznesu w branży HoReCa (Hotel-Restaurant-Catering/Cafe), ten kierunek z pewnością przybliży Cię do zrealizowania celu. Jako absolwent możesz starać się o stanowisko menedżera hotelu lub restauracji czy recepcjonisty. To nie jedyne możliwości, jakie zyskujesz po kierunku hotelarstwo – studia przygotują Cię również do zarządzania własnym obiektem gastronomiczno-hotelarskim.

Gdzie studiować hotelarstwo?

hotel-sign-neon-lettersGastronomia i hotelarstwo to nowy kierunek, oferowany m.in. przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach oraz Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Jednak biorąc pod uwagę popularność i dostępność kierunków turystycznych, wkrótce maturzyści zainteresowani hotelarstwem będą mieli szersze pole manewru. W rekrutacji uczelnie publiczne biorą pod uwagę dwa przedmioty maturalne spośród: matematyki, informatyki, fizyki, biologii, chemii oraz języka obcego. Uczelnie prywatne zwykle wymagają jedynie poprawnie wypełnionych dokumentów, świadectwa dojrzałości oraz uiszczenia opłat za studia.

Jak przebiega nauka na kierunku gastronomia i hotelarstwo?

hotel-sign-neon-lettersZapewne zdziwisz się, jak bardzo interdyscyplinarny charakter wykazuje kierunek gastronomia i hotelarstwo. Studia na pierwszym roku obejmują takie przedmioty jak: hotelarstwo, mikrobiologia żywności, marketing usług, ekologia i ochrona środowiska, maszynoznawstwo i technologie w gastronomii i hotelarstwie, prawo żywnościowe, bezpieczeństwo pracy, socjologia, podstawy ekonomii, chemia żywności, język obcy czy ochrona konsumentów na rynku usług.

Na drugim roku student hotelarstwa zdobywa wiedzę z zakresu zarządzania i organizacji pracy w hotelarstwie i gastronomii, technologii żywności oraz systemów informatycznych stosowanych w hotelarstwie. Rok trzeci skupia się na żywieniu oraz finansach i rachunkowości, z kolei na czwartym roku student poznaje zasady tworzenia biznesplanu i przeprowadzania badan marketingowych na rynku usług. Jak widzisz, w trakcie studiowania gastronomii i hotelarstwa będziesz mieć do czynienia z różnymi dziedzinami nauki – od chemii i biologii, przez socjologię i marketing aż po ekonomię i prawo.

Gdzie można pracować po hotelarstwie?

Studiowanie hotelarstwa zapewnia kompetencje do pracy w charakterze dyrektora lub kierownika hotelu, menedżera hotelu, koordynatora obsługi pięter, specjalisty ds. rezerwacji hotelowych, specjalisty ds. marketingu hotelu oraz recepcjonisty. Jeśli natomiast wolisz branżę gastronomiczną, po studiach na tym kierunku możesz szukać pracy jako menedżer restauracji, kierownik ds. gastronomii, kierownik lokalu gastronomicznego lub restauracji, klasyfikator żywności, specjalista ds. cateringu czy szef kuchni. Studia na kierunku hotelarstwo i gastronomia zapewniają również doskonałe przygotowanie do prowadzenia własnego obiektu hotelowego lub restauracji.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ