Jaką odzież powinno nosić się w pracy?

0
335
Jaką odzież powinno nosić się w pracy?

Ostatnimi czasy wiele można usłyszeć na temat tego, jak ważne są przepisy bhp. W każdej firmie stanowią one tak naprawdę bazę, bardzo silną podstawę.

Oczywiście w zależności od wykonywanych zadań i czynności, w każdym zakładzie pracy takie przepisy są nieco inne. Jedno jednak je wszystkie łączy, obligują one pracownika do ściśle określonego zachowania. Do używania odpowiednich narzędzi podczas pracy, ale i do noszenia zawsze prawidłowego pod każdym względem stroju.

Każda branża ma swoje własne przepisy, a najbardziej restrykcyjne są one oczywiście w branży budowlanej i w pokrewnych. Dlaczego? Pracując na budowie odpowiada się nie tylko za swoje własne życie i bezpieczeństwo, ale także za życie pozostałych pracowników. Przenoszenie ciężkich desek, wykonywanie prac na wysokościach i przycinanie elementów drewnianych, to tylko niektóre z prac wykonywanych na budowach. Dlatego w takiej sytuacji niezwykle ważna jest odzież ochronna. Jest ona odporna bardzo często na wysokie temperatury, chroni także przed dotkliwymi upadkami. Poza tym podstawą są także buty robocze. Na budowie nie trudno o to by deska wypadła z ręki czy też by nadepnąć na gwóźdź. Dlatego stosowanie się do przepisów w tym wypadku jest bardzo ważne. Oczywiście takie prace to jeszcze jeden istotny element – rękawice robocze. To one gwarantują dłonią odpowiednią ochronę. Skaleczenie na dłoni może wpłynąć nawet na bezczynność w pracy, ze względu na niemożność wykonania zadania. Dlatego też rękawice stanowią bazę odzieży pracownika.

Tego typu odzież bhp, obowiązuje oczywiście nie tylko na budowie. Do jej noszenia zobligowani są chociażby pracownicy kuchni. Tutaj jednak odzież ma nie chronić przede wszystkim kucharza, a klienta. Oczywiście fartuch czy też porządne buty w kuchni są po to, by chronić ciało osoby przygotowującej posiłki. Jednak czapki i kitle kucharskie, mimo wszystko chronią klienta przed wpadnięciem tam niepożądanych włosów czy też innych rzeczy. Odzież kucharska dla każdego dobrego kucharza jest priorytetem. Pozwala ona także na utrzymanie w czystości ubrania, w którym się przybyło do pracy. Dziś odzież pracownicza dla każdej gałęzi przemysłu czy też gastronomi, jest dobierana indywidualnie. Chroni ona samego pracownika, a czasem jak widać także klientów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ