Utylizacja oleju spożywczego – przepisy

0
185
Utylizacja oleju spożywczego

Utylizacja oleju spożywczego to rzecz jasna prawny obowiązek każdego restauratora, czyli ani jeden restaurator w krajach UE nie może od tak sobie wylewać oleju spożywczego do toalety. Działania tego rodzaju są rzecz jasna prawnie zakazanymi, a urzędnicy ścigają restauratorów, którzy nie stosują się do tego przepisu. Na dokładkę też sprawdzają restauratorów, którzy nie mieli z tym problemu i to głównie w większych miastach.

Większe miasta

W przypadku większych miast urzędy kontrolujące restauracje mogą je kontrolować bez problemu nawet te kilka razy w miesiącu. Mowa tu dokładnie o tym, że do pewnych właścicieli restauracji urzędnicy mają blisko i co kilka dni mogą sprawdzać te faktury za utylizację oleju spożywczego. Takie kontrole rzecz jasna nie są niczym dziwnym, a urzędnicy kontrolujący tego typu ważne sprawy mogą odwiedzać restauratorów w niemal dowolnej chwili. Dokładnie tak samo jest w przypadku mniejszych miast, ale w ich przypadku zazwyczaj ktoś musi donieść o niepokojących praktykach, czyli jakiś zatroskany obywatel musi zadzwonić pod odpowiedni numer, a dzień po tym telefonie zjawiają się urzędnicy kontrolujący tego typu sprawy. Kluczowe znaczenie ma też i to, że sprawdzają nie tylko tę jedną restaurację, ale też te kilka sąsiadujących z tą konkretną, po to by sprawdzić czy nielegalny proceder może mieć szerszy zasięg.

Realia powiązane z mniejszymi miastami

Nie tajemnicą jest to, że restaurator w mniejszym mieście ma o wiele łatwiej, czyli w teorii może pozbywać się oleju spożywczego na różne sposoby, ale dość wielu wybiera tę legalną utylizację oleju spożywczego, choćby ze względu na to, że w społeczeństwie istnieją osoby donoszące. Mowa tu dokładnie o ludziach, którzy zwracają uwagę na niemal wszystko, a na policję dzwonią nawet z tymi dość błahymi sprawami. Taki człowiek mieszkający w okolicy lokalu gastronomicznego to spory problem i dlatego jeśli ktoś taki mieszka w najbliższej okolicy, to restaurator zazwyczaj wybiera abonament i to u jakiejś pewnej firmy utylizującej olej spożywczy, po to by nie zapłacić kary finansowej. Sytuacje tego rodzaju nie są częstymi, bo zazwyczaj lokale gastronomiczne w małych miastach nie są kontrolowanymi przez te cztery lub pięć lat.

Informacje dodatkowe

Dodatkowe informacje dostępne są na stronie TrafinOil.pl, dzięki której dowiesz się, jak postępować ze zużytym olejem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ